Het monument
“Het monument wil de eerbied van de verzetsstrijders voor hun gevallen kameraden uitdrukken.
Als bladzijden van een boek vermelden de muurvlakken de namen van de gevallenen en deze met namen bedekte muren zelf vormen het teken in het landschap. De drie figuren symboliseren de gemeenschap van het verzet, waarvan de gevallenen deel uitmaakten en die tot in verre toekomst bij hun namen willen blijven waken en daardoor de herinnering aan hen levend willen houden, links is het ongewapend verzet, in het midden – tegelijk het geloof en vertrouwen uitbeeldend – de vrouw in het verzet, rechts het gewapend verzet. In hun collectiviteit symboliseren zij de groep” (Titus Leeser).
Bij Overijsselse deelnemers aan het verzet tegen de overweldiger ontstond na de beƫindiging van de Tweede Wereldoorlog het plan een verzetsmonument op te richten, dat de herinnering zou bewaren aan hen, die tengevolge van verzetshandelingen in de provincie Overijssel hun leven offerden.
De inhoud en de omvang van de namen is ongewijzigd gebleven al zijn waar nodig correcties aangebracht in naamsvermelding en/of geboortedatum.
De jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst bij het monument roept door het sobere karakter gevoelens op van groot respect, niet alleen bij hen die persoonlijke herinneringen hieraan bewaren, doch ook bij hen, die de zwaarte van de gebrachte offers en de betekenis daarvan voor een samenleving in vrijheid ten volle beseffen.